Ikuti aktiviti para peserta Toyota Eco Youth 2018 menerusi laporan blog

Majlis pelancaran pada 4 April lepas menandakan bermulanya program Toyota Eco Youth 2018. Seterusnya, para pelajar mengenal pasti projek yang berkaitan dengan pengurusan sisa yang terdapat dalam komuniti tempatan mereka.

11 sekolah menggalas cabaran TEY kali ini. Terkejut sebab sekolah lama saya pun bersaing.

Kerja dan aktiviti penyelidikan mengenai penyelesaian yang dicadangkan dijangka mengambil masa tiga bulan untuk dilaksanakan. Ini akan diikuti dengan penilaian akhir projek pada Ogos 2018.

Pemenang program Toyota Eco Youth akan didasarkan pada penilaian berterusan projek dan sekolah peserta akan bersaing untuk hadiah wang tunai RM10,000, RM7000 dan RM5,000 untuk tempat pertama, kedua dan ketiga.

Bengkel persediaan dan majlis pelancaran – Gambar NST

Selain pertandingan dalam projek, hadiah juga ditawarkan kepada kategori untuk Persembahan Terbaik, Pameran Terbaik dan Laporan Blog Terbaik. Pemenang utama kategori ini akan menerima RM1000 setiap satu.

Dua guru sokongan terbaik dalam projek itu akan diberi RM500 setiap satu untuk usaha dan penyeliaan mereka. Namun, rasanya semua percaya. Wang kemenangan bukanlah objektif. Apa yang penting adalah pembelajaran serta kesedaran terhadap tanggungjawab kepada alam sekitar.

Berikut merupakan blog aktiviti yang memaparkan kemaskini aktiviti para peserta.

Senarai Blog Peserta TEY2018

Komen

komen

Comments have been closed/disabled for this content.