[F1 in Schools] – Lihat senarai jentera F1 sebenar untuk perlumbaan 2018

Sempena perlumbaan F1 terakhir Malaysia di Sepang pada 2017, saya sempat mendapatkan sehelai t-shirt edisi khas di stesen minyak Petronas. ?

Cabaran F1 untuk 2018 akan bermula tidak lama lagi. Setiap pasukan telah mula mempamerkan jentera masing-masing serta pemandu mereka.

Sudah tentunya musim baharu teknologi yang lebih canggih akan gunakan. Masalah-masalah teknikal yang membelenggu pasukan pada edisi 2017 segera diperbaiki.

Menariknya tahun ini adalah penggunaan Halo, iaitu kerangka pelindung keselamatan untuk pemandu. Beberapa peraturan baharu juga diperkenalkan seperti tiada lagi ‘T-Wings’ dan juga sirip pada bahagian penutup engin.

Di Malaysia, hampir 7000 pelajar telah terlibat dalam inovasi sains dan kejuteraan disebalik teknologi F1 menerusi cabaran F1 in Schools sejak 2013.

Jika sekolah anda terlibat secara aktif dengan program  F1 in Schools, mari kita lihat pengenalan jentera untuk 2018 sebagai inspirasi.

1. Ferrari

2. Mercedes AMG

3. Renault

4. Sauber

5. Williams

6. McLarren

7. HAAS

8. Torro Rosso

Video dibawah menerang tentang inovasi terhebat F1 kepada dunia kejuruteraan.

Berapa lajukah prestasi kereta F1 berbanding jentera-jentera perlumbaan lain. Di bawah saya kongsikan satu video yang agak menarik untuk peminat-peminat teknologi dan juga kelajuan.

Gambar: Mercedes AMG Petronas F1 Team

Komen

komen

Comments have been closed/disabled for this content.